Preventieadvies

Afbeelding
Persoon met helm en veiligheidsvestje

Samen naar een veiligere werkomgeving

De kans op een arbeidsongeval hoeft u geen klamme handen te bezorgen. U kunt namelijk heel wat onheil voorkomen met een degelijk preventiebeleid. Hulp nodig? Benieuwd wat er beter kan? Van een eenmalige analyse of opleiding tot de opmaak en uitvoering van een globaal preventieplan over meerdere jaren: onze ervaren preventieadviseurs staan u bij. Of u nu een eenmanszaak runt of een team van vijftig onder uw hoede heeft: we helpen u te voldoen aan de welzijnswetgeving.

Een greep uit onze diensten

1. De IDPBW ondersteunen

Kan uw preventieadviseur ondersteuning gebruiken, omdat hij nog onervaren is of de rol van preventieadviseur combineert met een andere functie in de onderneming? We zetten onze schouders met plezier mee onder zijn taak of – indien u nog op zoek bent naar een interne preventieadviseur – nemen die volledig voor onze rekening tot u iemand heeft kunnen aanstellen.

2. Incidenten onderzoeken en preventiecampagnes ontwikkelen

Of u nu geconfronteerd wordt met specifieke incidenten of potentiële veiligheidsrisico’s preventief wilt aanpakken: we helpen u uw doelstellingen behalen met doeltreffende campagnes en acties.

3. Technische en taakrisicoanalyses uitvoeren

Bleek uit een controle dat u niet in orde bent met een bepaalde risicoanalyse, of wenst u preventief een grondige analyse van de aanwezige risico’s? Onze preventieadviseurs komen ook hier van pas!

4. Procedures en stappenplannen uitwerken

Veiligheid op het werk begint bij de juiste procedures en plannen. Wij verhogen de brandveiligheid in uw onderneming of gebouw door brandpreventie-, brandinterventie- en noodplannen op te maken, maar ook voor andere acties – van 5S introduceren tot een mobiliteitsplan implementeren – kunt u een beroep op ons doen.

5. Een globaal preventieplan of dynamisch risicobeheersingssysteem implementeren

Een globaal preventieplan vraagt heel wat tijd en energie. Tijd en energie die u misschien ergens anders voor wilt gebruiken. Wij stellen uw plan op of geven u input en suggesties voor verbetering. Ook bij de implementatie staat u er niet alleen voor!

6. De wetgeving analyseren

Onze preventieadviseurs zijn uiteraard perfect op de hoogte van de laatste wijzigingen in de welzijnswet en de codex over het welzijn op het werk. Naast arbeidsveiligheid kijken we onder meer naar de bescherming van de gezondheid, psychosociale aspecten, ergonomie, arbeidshygiëne, verfraaiing van de arbeidsplaats en maatregelen van de onderneming inzake leefmilieu.

Onze werkwijze: persoonlijk preventieadvies

Van aannemersbedrijf tot zelfstandig bakker: de risico’s waarmee u te maken krijgt, hangen af van uw activiteit en situatie. We komen dan ook altijd ter plaatse en gaan tijdens een verkennend gesprek na welke welke noden u heeft op het vlak van preventie. Steunend op onze ervaring en de wetgeving stellen we een plan van aanpak voor dat persoonlijk én financieel haalbaar is.