EPB- en EPC verslaggeving

Afbeelding
Man staat naast vrouw en wijst naar huis in aanbouw

Verplicht voor wie respectievelijk (ver)bouwt en verkoopt/verhuurt

Gaat u bouwen of grondig energetisch verbouwen, dan bent u wettelijk verplicht om rekening te houden met de EPB-normen of de normen rond EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Als bouwheer van een renovatie- of nieuwbouwproject moet u daarom een EPB-verslaggever aanstellen die erover waakt dat uw pand de normen haalt. Wanneer u een woning verkoopt of verhuurt, moet u dan weer een EPC-verslag kunnen voorleggen. Voor beide types verslaggeving bent u bij Adsecum aan het juiste adres.

1. EPB-verslaggeving

Voor stedenbouwkundige werken waarvoor een vergunning nodig is, moet u verplicht de EPB-normen volgen. Al in de ontwerpfase kunt u daarvoor op ons vertrouwen. We doen op dat moment controles en zorgvuldige berekeningen op het vlak van onder meer thermische isolatie, energieprestatie en ventilatie. We baseren ons daarvoor op de plannen en geven advies aan u en uw architect over de bijkomende ingrepen die nodig zijn om te beantwoorden aan de EPB-eisen. Verder bieden we antwoorden bij twijfels en vragen over de keuze voor bepaalde bouwmaterialen of (verwarmings)technieken. Dankzij onze begeleiding bent u niet alleen wettelijk in orde, maar werkt u efficiënter naar een energiezuinige woning toe, waardoor u uiteraard bespaart op uw energiefactuur! 

Zijn de werken afgerond? Dan maken we voor u een EPB-verslag op, met daarin alle maatregelen die genomen zijn om de EPB-eisen na te leven, en dienen we de EPB-aangifte in. Daarna krijgt u een energieprestatiecertificaat uitgereikt.

2. EPC-verslaggeving

Wanneer u uw woning wilt verkopen of verhuren, moet u over een energieprestatiecertificaat of EPC beschikken. Dat certificaat toont aan of uw woning al dan niet aan de EPB-eisen voldoet. Het vermeldt onder meer de berekende energiescore, die aangeeft hoe energiezuinig uw pand is (hoe lager het cijfer, hoe energiezuiniger). We stellen voor uw woning het energieprestatiecertificaat op na een grondig onderzoek, waarbij we de kwaliteit van uw ramen, het bouwjaar en andere parameters in rekening brengen. Om tot de meest nauwkeurige beoordeling te komen, baseren we ons bovendien op informatie die we bijkomend bij u opvragen over onder meer de isolatiegraad van uw pand en de manier waarop u het verwarmt. Na de verkoop van uw woning bezorgt u het originele EPC aan de koper. Wanneer u uw woning verhuurt, voegt u een kopie van het EPC toe aan de huurovereenkomst en houdt u zelf het origineel bij.

Niet zomaar een verplicht verslag ...

Zelfs wanneer u weinig voeling hebt met de EPB- en EPC-wetgeving weet u wellicht dat er in dit domein heel wat beweegt. U hoeft zich echter geen zorgen te maken: onze experts houden de vinger aan de pols. Ze volgen de wetgeving op de voet en zijn dus als geen ander op de hoogte van de meest recente wijzigingen. Bovendien staan we garant voor een bijzonder diepgaande analyse en uitzonderlijk grondige rapportering. Daarin maken we voor u graag het verschil!